HTML

rapi

http://www.rapaiagnes.com/ Gyerekek, mindenkinek szeretettel ajánlom elkészült honlapomat, büszke vagyok az unokámra, ő csinálta nekem. Sziasztok: Rapai Ágnes

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Szolidaritás roma honfitársainkkal

2008.06.17. 05:28 Rapai Ágnes

 

„Aggodalmát fejezte ki a pátkai események kapcsán Mohácsi Viktória (SZDSZ) az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén, napirend előtt hétfőn elhangzott felszólalásában. Megemlítette a Faddon és Nyíregyházán történt romaellenes atrocitásokat is.

 

Az MTI brüsszeli irodájához eljuttatott közleményében a képviselő kiemelte: három pátkai polgárőr több emberen elkövetett emberölés kísérletének alapos gyanúja miatt előzetes letartóztatásban van azt követően, hogy Molotov-koktélokkal támadták meg több, Pátkán élő roma család házát.

A liberális képviselő elmondta: "A rendőrség elhallgatta, hogy a pátkai gyújtogatás során személyi sérülés is történt. Úgy gondolom, hogy ez az eljárás több szempontból is aggályos és elfogadhatatlan. Sajnálattal szemléljük, hogy a Magyar Gárda a romák elleni felvonulásokkal kelt félelmet, de annál nagyobb aggodalomra ad okot, hogy a felvonulást Pátkán a polgármester vezette, a fent említett három ügyben pedig kérésem ellenére sem vizsgálják a rasszista indítékot."

A képviselő emlékezetett mindenkit, hogy pár héttel ezelőtt az olaszországi rasszista támadások után az olasz hatóságok uniós (roma) állampolgárokat börtönöztek be. Kérte Jacques Barrot-t, a hivatalát újonnan betöltő emberi jogokért is felelős biztost, hogy az uniós állampolgárság minden tagállamban érvényes legyen romákra is.”
Népszava Online – Belpolitika - 2008.06.16.

 

Egyetértek Mohácsi Viktóriával, tiltakozom a romák megkülönböztetése ellen. Elképesztőnek tartom, hogy a magyar társadalom egyetért azoknak a polgármestereknek a kezdeményezésével, akik munkaszolgálatra kötelezik a romákat olyanképpen, hogy állami segélyt csak az kaphat, aki közmunkát végez. Ha ez így megy tovább, és semmit nem teszünk,

beigazolódik annak a roma lánynak a jóslata, akivel a kilencvenes évek elején beszélgettem: „Tudod, a második világháborúban a zsidókat akarták kiirtani, most rajtunk a sor.”

 

Ne engedjük, hogy folytatódjon a romák megkülönböztetése az iskolákban, a munkahelyeken!

Szálljunk szembe a diszkrimináció minden formájával, hogy embernek érezhessük magunkat.

 

Rapai Ágnes, költő, Balatonszentgyörgy

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rapaiagneshonlapja.blog.hu/api/trackback/id/tr42524819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mahatma 2008.06.17. 11:01:45

Kijavítottam, itt lehet aláírni, ne haragudj, ez az első blogom, köszi: Ági


szolidaritasaromakkal.blog.hu/2008/06/17/szolidaritas_roma_honfitarsainkkal_1

mm 2008.06.17. 12:59:55

Írtam e-mailben, hogy a munkaszolgálat szót túlzásnak érzem. Azt válaszoltad (de gondolom, ideírhatom közérdekből): "Ez kimondottan munkaszolgálat, hiszen nem fizetnek érte, viszont kötelező megcsinálni ahhoz, hogy segélyt kapjon az ember." Igen, de a 40-es években ezt az eredeti jelentést felülírta az, hogy lényegében megölni vitték oda az embereket (ld. Radnóti stb.) -- ez a mai állapotra nem érvényes.

nyk 2008.06.17. 13:42:08

A "Segélyért Közmunkát" mozgalom szerintem a robot, a kényszermunka új formája, és ha nem is azonos a negyvenes évek munkaszolgálatával, egy lépés az ahhoz vezető úton. Addig még sor kerülhet a kmk intézményének visszaállítására.

A közveszélyes munkakerülésről szóló 1913. évi XXI. törvénycikk szerint „Az a keresetre utalt munkaképes egyén, aki munkakerülésből csavarog vagy egyébként munkakerülő életmódot folytat, kihágás miatt nyolcz naptól két hónapig terjedhető elzárással büntetendő.” - irja a Wikipédia, és megjegyzi, hogy még József Attilát is előállították emiatt.
hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6zvesz%C3%A9lyes_munkaker%C3%BCl%C3%A9s

Igy a szegénység elleni harc a szegények elleni harccá válik.

Nyéki Károly, Budapest

maris 2008.06.17. 13:51:35

Mindig a szegényekkel akarják elvitetni a balhét, miközben az un.többség szabadon korrumpál és korrumpálódik, lopja a vizet meg az áramot, gázártámogatást igényel, államilag támogatott házban lakik, de minimálbért kap és fizet a beosztottainak. Lehet, hogy mégiscsak igaza van Sólyom Lászlónak, amikor morális válságról beszél, igaz ő nem erre gondolt.

Mahatma 2008.06.19. 09:18:32

Szolgálati közlemény:

Kérem a csatlakozni kívánokat, hogy kattintsanak a következő oldalra:


szolidaritasaromakkal.blog.hu/2008/06/17/szolidaritas_roma_honfitarsainkkal_1
süti beállítások módosítása